Testi SIIN
SÖÖMISHÄIRED:
Loe SIIT
TERVISLIKU TALDRIKU REEGEL
http://www.bosworthmedicalcentre.co.uk/mf.ashx?ID=6519630c-04f7-4a01-9c34-349e7f9f71fc |
Loe SIIN
RUKKILEIBA ON EESTLASED ALATI SÜGAVALT AUSTANUD :
Leivapätsi ei tohtinud lauale asetada alumise koorikuga ülespidi, see tõi riiu majja.
Perenaised vajutasid enne küpsetamist leivasse ristimärgi kaitseks halva silma eest.
Leivaviil asendas pidulauas tihti taldrikut, kuhu söömise ajaks tõsteti liha, sülti, kaalikat, kapsast ja teisi toite.
Leiba peeti pühaks. See nähtub ka eestlaste vanasõnast: “Austa leiba, leib on vanem kui meie”. Seepärast ei tohtinud leiba pilduda ega leivaraasule peale astuda.
Kui kellelgi juhtus leivatükk käest maha libisema, pidi ta selle üles võtma ja suud andma.
Pätsi ei pandud lauale nii, et lõigatud ots oleks ukse poole – leivatükk võis majast välja minna.
Õhtul ei lõigatud uut leiba lahti, sest “õhtune leib kahaneb, hommikune kasvab”.
Andes võõrale leiba, lõikas perenaine pätsi otsast “kärsakese” ära, et mitte oma leivaõnne ära anda. Kui söömas oli oma pere, siis sai otsakoorukese tütarlaps, et tal kasvaksid ilusad rinnad.
Leivaviilu ei tohtinud ühe käega murda ega leivapätsi lauale selili asetada, siis pidi pereema ära surema.
Kui leivapäts oli küpsemisel pragunenud või õõnsaks jäänud, tähendas see halba – pere laguneb.
Kes aga lõikas noaga sooja leiba, purustas leivaõnne.
TOIDUGA SEOTUD VANASÕNAD
Mõistata SIIN
KEHALINE AKTIIVSUS
Loe SIIN
SOOLISED STEREOTÜÜBID
Vaata SIIN
KEHAMASSIINDEKS
Arvuta SIIN
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar